HockeyNews
PLUS

Spaningar från HV71-Färjestad: ”Fler måste ta efter HV-duon”

(17367) Alexander Bergström/Eric Martinsson
Bildbyrån

Publicerad: 14 januari 2021

FacebookXWhatsApp

HV71 vann ångestmötet mot Färjestad med 4–2 och tog därmed första trepoängaren sedan den 5 december. 
Här är de spaningar HockeyNews.se:s reporter, Mattias Persson gjorde under matchens gång. 

SHL presenteras av:
BAUHAUS bygger svensk ishockey  


Fler behöver ta efter duon i HV71


Det är få spelare som varit genomgående bra i HV71 den här säsongen, men två som varit det är Alexander Bergström och Eric Martinsson. Duon går i bräschen för HV71 varje kväll och i ångestmötet mot Färjestad var det de två som ledde laget till första trepoängaren sedan den 5 december. Vill HV71 klättra i tabellen måste fler hänga på, för det går inte att leva på att de två ska leverera poäng och mål match ut och match in. Jag tänker framförallt på ledande spelare som Anton Wedin, Simon Önerud, Linus Fröberg, Ryan Stoa och Axel Holmström. 


Förlorade matchen i special teams


Både HV71 och Färjestad är inne i en tung trend just nu, vilket märktes i spelet på isen. Trots 4–2 till HV71 vill jag inte säga att Färjestad var särskilt sämre än HV71 i spel fem mot fem, utan värmlänningarna förlorade helt och hållet matchen i special teams. Det går inte att dra på sig massa utvisningar i en sån här match, framförallt inte mot seriens bästa powerplay. Färjestad vet att man inte är särskilt bra i boxplay och då borde man verkligen fokusera på att hålla sig i från utvisningsbåset. Det ligger både på tränarna och spelarnas bord att rätta till det. Ikväll gjorde HV71 två av fyra mål i spelformen, vilket helt och hållet avgjorde matchen. 


En spelare som de måste göra allt för att behålla


Aftonbladets podcast Hockeystudion var först med uppgifterna om att Rögle jagar HV71:s Filip Sandberg inför nästa säsong. Vore jag sportchef i HV71 hade jag direkt gjort allt för att behålla den högerfattade forwarden över nästa säsong och även längre än så. Sandberg är en av få i HV71 som faktiskt varit bra den här säsongen och det skulle vara en stor förlust att förlora honom till en SHL-konkurrent, framförallt eftersom det är en kille med ett stort HV-hjärta som alltid ger allt. Sen kan det så klart vara så att Filip Sandberg är ute efter en nytändning och då finns det så klart inte så mycket att göra för HV. 


Färjestad borde ha mer tålamod med nyförvärvet


Jag är väl medveten om att Färjestads nyförvärv Jakob Forsbacka Karlsson är en chansning, men jag trodde åtminstone att den NHL-meriterade forwarden skulle få en större chans än så här. Efter tre poänglösa matcher var han ikväll nerpetad i fjärdekedjan, efter att ha fått spela sina tre första matcher i Jacob Nilsson och Michael Lindqvists omgivning. Visst, leveransen har inte varit där så här långt, men det har den inte heller varit för varken Nilsson eller Lindqvist. Jag vet att Carl Jakobsson saknades idag och att en spelare behövde fylla den platsen, men Forsbacka Karlsson är definitivt inte material för fjärdekedjan. Där borde det finnas lämpligare spelare att sätta ner. Här tycker jag att Färjestad borde ha lite mer tålamod. Det tar förstås tid för en spelare att hitta tillbaka till självförtroendet när man varit så långt ner i frysboxen som Forsbacka Karlsson varit i Växjö. 


Dystra powerplayssviten fortsätter för Färjestad


Färjestad hade sex raka matcher utan mål i powerplay inför matchen. Idag förlängdes den negativa sviten till sju raka matcher. Till skillnad från Färjestad höll sig HV71 hyfsat ifrån utvisningsbåset, men Färjestad fick ändå fyra möjligheter i powerplay – och det var nära ett par gånger. Exempelvis hade Victor Ejdsell ett drömläge i spelformen i den första perioden när han fick i princip öppet mål, men forwarden sköt i utsida nät.


HV71–Färjestad BK 4–2 (0-0, 3-0, 1-2)
HV71:
Alexander Bergström 2, Eric Martinsson, Jesper Kokkonen
FBK: Jonathon Blum, Daniel Viksten

***

Gillade du artikeln? Värd en kaffe - för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!